Tarta grzybowo-mięsna z cykorią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

tarta na grzybowym spodzie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto;
    1,5 szkl mąki
    1 jajko
    sól
    pieprz
    1 łyżka sproszkowanych grzybów
    120 g masła

    mięso;
    300 g mięsa mielonego
    1 jajko
    3-4 łyżki wody
    1 łyżeczka sproszkowanych grzybów
    sól
    pieprz
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka suszonej papryki
    1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
    szczypta oregano

    polewa serowa;
    100 g sera feta lub sałatkowego
    pół szkl mleka
    sól
    pieprz
    1 jajko

    4 szt cykorii
    1 łyżka startego żółtego sera
    odrobina chili

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta grzybowo-mięsna z cykorią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cykorię przekroić na pół, wyciąć głąb.
    Ciasto zagnieść i wylepić formę do tarty, Podpiec przez 12 min w temp 180 st
    Składniki masy mięsnej wymieszać z przyprawami i jajkiem, rozrzedzić wodą, dodać posiekany czosnek.
    Ser z mlekiem i jakiem doprawić do smaku i zmiksować przy pomocy blendera.
    Na podpieczone ciasto wyłożyć i wyrównać masę mięsną, ułożyć cykorie i zalać polewą serową.
    Posypać żółtym serem , położyć kilka plasterków chili i posypać szczyptą oregano.
    Zapiekać ok 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować