Tarta z cykorią

4.5 (156 ocen)

  • 1 godz. 10 min

...

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • 500 g ciasta francuskiego
    Nadzienie:
    60 g masła
    łyżka miodu
    3 łyżki octu balsamicznego
    sól ,pieprz do smaku
    jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z cykorią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z cykorią 1. Myjemy cykorię i odrywamy zewnętrzne zielonkawe listki / one są źródłem goryczki / , , przekrawamy na wzdłuż na pół . N a patelni rozpuszczamy masło z miodem .
    Podsmażamy z obu stron na złoty kolor połówki cykorii ( puszczą trochę soku , który należy zachować ). Formę do pieczenia smarujemy masłem i wlewamy do niej ocet balsamiczny .
    Układamy cykorie w kształt gwiazdy , wypukłą stroną do dna formy , wlewamy sok ze smażenia cykorii , solimy i pieprzymy.
  • Tarta z cykorią 2. Przykrywamy ciastem , dociskając brzegi w głąb formy.
    Smarujemy ciasto jajkiem rozmąconym z niewielką ilością wody i nakłuwamy widelcem.
    Pieczemy 25 minut w 210 st. C. Następnie odwracamy ,zapiekamy 10 minut i ..następuje delektowanie się przygotowaną potrawą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować