Tarta fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Mąkę wykładamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli masło, żółtko, przyprawy oraz wodę. Całość najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy w dłoniach do uzyskania jednolitego ciasta.
2.Tak przygotowane ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Ciastem wykładamy dno i boki formy na tartę.
Spód ciasta nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy około 15 minut w 180°C.
3.NADZIENIE:
Fasolkę szparagową gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Gotową odcedzamy i studzimy.
Filet z kurczaka kroimy w kostkę , przyprawiamy przyprawą do kurczaka i przysmażamy na oleju.
4.Końce fasolki przycinamy do szerokości tarty. Wykładamy ją naprzemiennie żółtą i zieloną na mięso. Na fasolkę wylewamy pozostałe spoiwo.
Tatrę ponownie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją jeszcze około 20 minut do zrumienienia. Gotową wyjmujemy i podajemy.
Komentarze