REKLAMA

Zupa fasolowa

wyświetlono: 370 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

pyszna zupa

opublikowany: 31.01.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • FASOLA

    Składniki:
    żeberko mięsne (kawałek)
    fasola Jaś około 1/2 kg
    dobrej jakości wędzonka ok 25-30 dkg
    kiełbasa zwyczajna, podwawelska 2 – 4 laski
    cebula,
    jeden ząbek czosnku,
    liście laurowe 4,
    ziele angielskie 8
    ziarna pieprzu 6
    koncentrat pomidorowy ok 4-6 łyżek (mały słoiczek)
    papryka w proszku 1 łyżka,
    chilii - szczypta
    majeranek, cząber, kminek mielony (po połowie łyżeczki)
    sól, pieprz, tymianek (szczypta), łyżka keczupu


    Sposób przygotowania:
    Fasolę zalać wodą na noc. Na drugi dzień zwiększy dwa razy objętość.
    Żeberko gotować w garnku z dużą ilością wody, zebrać szumowiny. Fasolę, wypłukać, dodać do mięsa, gotować do miękkości. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i i ząbek czosnku. Gdy fasola zmięknie dodać przysmażony boczek z cebulą i kiełbasą. Dodać przecier pomidorowy, paprykę w proszku i przyprawy. Gotować.
    Można dodać zasmażkę. Zasmażka: 4 łyżki maki smażyć do zbrązowienia na patelni na wolnym ogniu. Gdy wystygnie mąka (ma być zimna) dodać zimną wodę i wymieszać do rozpuszczenia się mąki. Przelać do garnka z fasolą. Całość zagotowujemy kilkanaście minut.
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. FASOLA

    Składniki:
    żeberko mięsne (kawałek)
    fasola Jaś około 1/2 kg
    dobrej jakości wędzonka ok 25-30 dkg
    kiełbasa zwyczajna, podwawelska 2 – 4 laski
    cebula,
    jeden ząbek czosnku,
    liście laurowe 4,
    ziele angielskie 8
    ziarna pieprzu 6
    koncentrat pomidorowy ok 4-6 łyżek (mały słoiczek)
    papryka w proszku 1 łyżka,
    chilii - szczypta
    majeranek, cząber, kminek mielony (po połowie łyżeczki)
    sól, pieprz, tymianek (szczypta), łyżka keczupu


    Sposób przygotowania:
    Fasolę zalać wodą na noc. Na drugi dzień zwiększy dwa razy objętość.
    Żeberko gotować w garnku z dużą ilością wody, zebrać szumowiny. Fasolę, wypłukać, dodać do mięsa, gotować do miękkości. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i i ząbek czosnku. Gdy fasola zmięknie dodać przysmażony boczek z cebulą i kiełbasą. Dodać przecier pomidorowy, paprykę w proszku i przyprawy. Gotować.
    Można dodać zasmażkę. Zasmażka: 4 łyżki maki smażyć do zbrązowienia na patelni na wolnym ogniu. Gdy wystygnie mąka (ma być zimna) dodać zimną wodę i wymieszać do rozpuszczenia się mąki. Przelać do garnka z fasolą. Całość zagotowujemy kilkanaście minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: migotka28 migotka28

Zupa fasolowa

Pożywna i rozgrzewająca zupka fasolowa z dodatkiem wędzonego boczku i majeranku.

kategoria: Zupy opublikowany: 22.04.2015 | wyświetlono: 2753 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: jania DSCF6980_2019_12_20_8

Zupa fasolowa wegetariańska

To tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Taką zupę pamiętam z dzieciństwa. Jest gęsta, sycąca i aromatyczna.

kategoria: Zupy opublikowany: 11.09.2018 | wyświetlono: 4960 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: benka benka

Zupa fasolowa zabielana

Prosta, syta zupa, w sam raz na chłodniejsze dni.

kategoria: Zupy opublikowany: 24.10.2015 | wyświetlono: 7274 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: szynszyla tati

Zupa fasolowa

Pyszna, rozgrzewająca i mocno pachnąca czosnkiem

kategoria: Zupy opublikowany: 05.11.2015 | wyświetlono: 1546 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kasia_S Kasia S

Zupa fasolowa

bardzo gęsta, smaczna, pożywna i rozgrzewająca

kategoria: Zupy opublikowany: 12.02.2019 | wyświetlono: 563 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE