tarta budyniowa z truskawkami i prażonymi migdałami

0 (0 ocen)

  • 40 min

przepisów na tarty jest wiele, ale zanim udało mi się zrobić coś naprawdę pysznego wiele razy zmieniałam kolejne wyszukane przepisy i zmieniałam proporcje aż w końcu mi się udało.

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    1 szkl mąki
    1 szkl cukru pudru
    10 dag masła
    2 żółtka
    szczypta soli

    masa:
    budyń śmietankowy lub waniliowy

    oraz
    ok 20 średnich wielkości truskawek
    migdały ilość wg upodobań
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta budyniowa z truskawkami i prażonymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • z moim synkiem 1. Mąkę siekamy z masłem, cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy i chłodzimy ok 25-30 minut w lodówce zawinięte folią spożywczą. Ciasto wałkujemy i wykładamy na tartę o średnicy 25 cm i nakłuwamy gęsto widelcem aby ciasto nie wyrosło boki również.wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 25- 30 minut w 160 stopniach. Ja używam piekarnika gazowego i ustawiam między 5 a 6.
    Truskawki myjemy w zimnej wodzie, przekrawamy na pół i obsuszamy najlepiej delikatnie papierem ręcznikowym. Migdały prażymy na patelni z odrobina oliwy. Gdy ciasto jest upieczone gotujemy budyń, i tak ciepłym budyniem smarujemy tartę, następnie przyozdabiamy połówkami truskawek i posypujemy wg uznania prażonymi migdałami.
    Smacznego !!!















Porady

Jeśli ktoś nie lubi prażonych migdałów może po prostu posypać zwykłymi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować