Tarta bezglutenowa z kremem kasztanowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto idealne zarówno dla bezglutenowców jak i tych tolerujących gluten. Mąka kokosowa i kasztany dają niecodzienny smak :)

  • 60 min

Składniki:

  • Kruchy spód:
    -200g mąki kokosowej
    -2 jajka
    -130 g masła
    -1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    -1 łyżka oliwy extra virgin
    -50 g cukru pudru
    -0,5 łyżeczki soli
    Krem:
    -150 g serka śmietankowego
    -400 g śmietanki kremówki
    -350g kremu kasztanowego
    -2 śmietan-fixy
    Opcjonalnie:
    -suszona żurawina/ świeże owoce do dekoracji
    -biała czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta bezglutenowa z kremem kasztanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto:
    Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół)
    Jajka ubijamy z oliwą i ekstraktem. W tym samym czasie mieszamy mąkę kokosową, cukier puder, sól. Dodajemy suche składniki do mokrych, chwilkę ubijamy. Na sam koniec dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki i dokładnie mieszamy, ugniatamy formując kulę.
  • 2. Rozwałkowujemy ciasto między dwoma kawałkami folii, bądź wylepiamy formę do tarty ręcznie bez rozwałkowywania. Nakłuwamy spód. Wstawiamy formę z ciastem do piekarnika na 10 min. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy (spód powinien mieć kolor złotawy)
  • 3. Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy krem. Kremówkę i śmietan-fixy ubijamy, gdy śmietanka będzie sztywna dodajemy krem kasztanowy i serek śmietankowy i delikatnie mieszamy (bądź ubijamy dalej mikserem na wolnych obrotach).
  • 4. Wykładamy przygotowany krem na ostudzony spód. Dekorujemy np. białą czekoladą, suszonymi żurawinami bądź płatkami migdałów.
    Wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie można już jeść :)

Porady

Zamiast zwykłej soli użyj soli gruboziarnistej. Wtedy kawałeczki soli dają fajny kontrast ze słodkim kremem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować