Rustykalna tarta z figami

0 (0 ocen)

Zazwyczaj figi spożywam i używam w kuchni w formie suszonej. Jednak, gdy na rynku są dostępne świeże owoce , ciasta z ich udziałem nie może u mnie zabraknąć! Zapiekane figi z miodem były inspiracją do przygotowania takiego nadziania tarty. Co do smaku nie pomyliłam się - tarta smakowała pysznie:)

Składniki:

  • Ciasto:
    • 260 gram mąki,
    • 170 gram masła,
    • 1duże jajko,
    • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 80 gram cukru pudru,
    • szczypta soli
    Dodatkowo:
    • ok 5-6 fig,
    • 0,5 szklanki mielonych migdałów,
    • jajko do posmarowania brzegów ciasta,
    • cukier trzcinowy do posypania brzegów,
    • płatki migdałowe do posypania owoców,
    • 1 łyżka miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery

Rustykalna tarta z figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe ciasto 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je. Gotowe ciasto odstawiamy na ok 40 minut do lodówki.
  • wyłożenie migdałów 2. Między czasie figi myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
    Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40-42 cm. Środek ciasta posypujemy startymi migdałami.
  • wyłożenie fig 3. Na migdały wykładamy plasterki figi.
  • przed pieczeniem 4. Pozostawiony „brzeg” ciasta zawijamy do środka nakładając go na owoce. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
    Owoce polewamy miodem i posypujemy płatkami migdałowymi.
    Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 40 minut w 180°C. Upieczoną wyciągamy. podajemy na ciepło lub zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować