Taniec mousse au chocolat z musem z mango.

0 (0 ocen)

  • 15 min

Popularny deser francuski z egzotyczną nutą owocową. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia :-) polecam!

  • 15 min

Składniki:

  • MOUSSE AU CHOCOLAT:
    100 g gorzkiej czekolady ( im większa zawartość kakao tym lepiej)
    1 łyżka margaryny, bądź masła
    3 jajka (świeże)
    2 łyżeczki cukru pudru
    Szczypta soli
    MUS Z MANGO:
    1 dojrzałe mango
    2 łyżeczki cukru pudru
    DEKORACJA:
    Słupki migdałów do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Taniec mousse au chocolat z musem z mango. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka umyć i sparzyć przez 10 sekund we wrzątku. Oddzielić białka od żółtek.
  • 2. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z margaryną rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • 3. Żółtka ze cukrem ubić na parze na puszysty krem. Połączyć ze rozpuszczoną czekoladą.
  • 4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie pianę delikatnie wymieszać do masy czekoladowej.
  • 5. Przełożyć do kieliszków, przykryć folią spożywczą oraz włożyć do lodówki na 5 godzin, może być również na całą noc.
  • 6. Przed podaniem przygotować mus z mango. Owoc obrać ze skóry, pokroić w małe kawałki, włożyć do wyższego naczynia, dodać cukier puder oraz zmiksować za pomocą blendera na mus.
  • 7. Kieliszki z musem czekoladowym wyjąć z lodówki, zdjąć folię i na wierzch położyć 2 łyżki musu owocowego mango. Udekorować słupkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mango Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować