Fondant au chocolat, czyli ciastko - LAWA

0 (0 ocen)

To nic innego jak przepyszne czekoladowe ciastko z płynnym środkiem. Udało się za pierwszym razem :D Robi się je w 15 minut.

Składniki:

  • Składniki:

    6 dag masła
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (następnym razem dałabym 3/4 tabliczki albo dodałabym łyżeczkę kakao żeby było bardziej czekoladowe)
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 jajka + 1 żółtko
    3 łyżki mąki tortowej, przesianej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Fondant au chocolat, czyli ciastko - lawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciastko lawa 1. Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pamiętajmy by salaterka nie dotykała wrzącej wody. Dwa jajka i dodatkowe żółtko ucieramy mikserem z cukrem. Do żółtek wlewamy bardzo wolno czekoladę i wsypujemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy i przelewamy do wysmarowanych masłem kokilek.
  • ciastko lawa 2. Moje foremki miały 8 cm średnicy. Piekłam w 190 stopniach z termoobiegiem 11 minut. Następną porcję piekłam 9 minut i było zbyt rzadkie. Ciasteczko posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Pamiętajcie każdy piekarnik jest inny i czasem trzeba zrobić kilka prób. Ale jak wyczujecie ile czasu powinno się piec na pewno się uda :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować