Tagliatelle z czosnkiem

4.5 (189 ocen)

  • 15 min

Może być zarówno samodzielnym daniem jak i pysznym dodatkiem do mięs lub ryb

  • 15 min

Składniki:

  • 2 duże marchewki
    2 małe cukinie
    2-3 duże ząbki czosnku
    5-6 gniazdek makaronu tagliatelle
    1 łyżka oliwy z oliwek
    2 łyżki masła
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z makaronem

Tagliatelle z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu,odcedzamy,przelewamy zimną wodą i odstawiamy.
    Marchew i czosnek obieramy.
    Czosnek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie z masłem ( około 2 min.)
    Do podsmażonego czosnku dodajemy marchewkę i cukinię pokrojone w cieniutkie paseczki ( bardzo dobrze nadaj się do tego obieraczka do warzyw)Wszystko razem podduszamy na wolnym ogniu około 3-4 min.
    Po tym czasie dodajemy ugotowany makaron,solimy,pieprzymy,mieszamy i podduszamy około 4 min,na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas.
    Podajemy gorące.

Porady

Nie można zbyt mocno przysmażyć czosnku ponieważ stanie się gorzki. Możemy marchewkę poddusić majpier samą a następnie dodać cukinie żeby nie stała się zbyt miękka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować