Torciki jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Idealne na sprawienie komuś przyjemności

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki (na 12 torcików o średnicy 8 cm):

    Na biszkopt:

    8 jajek

    1 szkl cukru

    1 szkl mąki pszennej

    1/2 szkl mąki ziemniaczanej



    Masa jabłkowa:

    1,5 kg jabłek

    1 łyżka masła

    1 cukier waniliowy

    2-3 łyżki cukru

    2 galaretki cytrynowe



    Na masę śmietanową:

    500 ml śmietany 30%

    2 łyżeczki soku z cytryny

    1/2 szkl cukru pudru

    4 łyżeczki żelatyny



    Do dekoracji:

    30 dkg czekolady

    posiekane orzechy lub starta czekolada

    truskawki lub inne owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torciki jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Oddzielić białka jaj od żółtek.

    Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy cukier i ubijamy do czasu całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy po 1 żółtku i dokładnie ubijamy.Na końcu dodajemy przesane obydwie mąki i delikatnie mieszamy.

    Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy na blaszkę ( 35x24) wyłożoną papierem do pieczenia wyrównujemy i pieczemy w 170°C do efektu "suchego patyczka"

    Upieczony biszkopt odstawiamy do wystuczenia.

    Po wystudzeniu przekrawamy w poprzek a następnie za pomocą wykrawaczki lub szklanki wykrawamy w każdym blacie biszkoptu 12 kółek.

  • 2. Masa jabłkowa:

    Jabłka obrać,drobno pokroić.

    W garnku z grubym dnem roztopić masło,dodać jabłka,cukier waniliowy,cukier zwykła i dusić pod przykryciem do czasu gdy jabłka prawie całe się rozpadną ( nie zapominamy o mieszaniu co jakiś czas)

    Tak przygotowane jabłka zdejmujemy z ognia i wsypujemy suche galaretki,intensywnie mieszamy do czasu dokładnego rozpuszczenia się galaretek.

  • 3. Masa śmietanowa:

    W 2-3 łyżkach zimnej wody namaczamy żelatynę i odstawiamy do napęcznienia,następnie dodajemy 50-100ml gorącej wody i dokładnie rozpuszczamy żelatynę ,odstawiamy do przestudzenia.

    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno a następnie dodajemy sok z cytryny i cukier i ubijamy do czasu połączenia się składników.Dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy .

  • 4. Przełożenie i wykończenie torcików:

    Połowę kółek z biszkopru obtoczyć dobrze folią aluminiową na wysokość około 6-8 cm tworząc z folii kołnierz.

    Na każdy biszkopcik dajemy po 2 łyżki jabłek i przykrywamy drugim piszkoptem.Odstawiamy na 1-2 godz do lodówki do zastygnięcia się.Po tym czasie usuwamy folię aluminiową.

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

    Papier do pieczenia tniemy na prostokąty o takich wymiarach aby ich krótszy bok był o 1cm wyższy niż wysokość torcików a dłuższy bok był równy obwodowi torcików.

    Przygotowane prostokąty z papieru smarujemy dobrze czekoladą (nie za cienko) odczekać aż zacznie lekko gęstnieć i obtoczyć nim torcik.

    Tak przygotowane torciki odstawić do lodówki na 1 godz.

    Po tym czasie delikatnie zdejmujemy papier z torcików.

    Przygotowujemy masę śmietanową,przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i ozdabiamy nią torciki.

    Gotowe torciki posypać np.posiekanymi orzechami,tartą czekoladą i udekorować owocami np.truskawką,jabłkiem.

    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować