Tagliatelle w sosie dyniowo-tymiankowym

0 (0 ocen)

Jakoś nie mogę rozstać się z dynią.Od dawna miałam ochotę na wykorzystanie dyni w połączeniu z makaronem,ale jakoś brakowało pomysłu.Zaczęłam improwizować i chyba się opłaciło.Danie wyszło rewelacyjne

Składniki:

  • 170 g startej dyni
    1/2 małej cytryny
    3 porcje makaronu tagliatelle
    2 łyżka masła
    150g mięsa od szynki tzw."kulki"
    1/2 szklanki śmietany 18%
    1/2 szklanki parmezanu
    świeżo zmielony pieprz kolorowy
    1 łyżeczka tymianku świeżego
    szczypta gałki muszkatołowej
    oliwa
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tagliatelle w sosie dyniowo-tymiankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na cieniutkie paseczki.W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy,wrzucamy mięso,dodajemy tymianek najlepiej świeży.Podsmażamy mięso na małym ogniu.U mnie to trwało około 15 minut.Mięso musi być zrumienione i miękkie.Wyjmujemy z garnka na talerzyk.Można również użyć innego mięsa np.filet z kurczaka.
  • 2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.Odcedzamy zachowując szklankę wody z gotowania.Dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • 3. Do garnka w którym smażyliśmy mięso dodajemy masło.Kiedy się rozpuści wrzucamy 150 g dyni,chwilkę obsmażamy.Dodajemy mięso,wodę z makaronu i przyprawiamy sos gałką,solą,pieprzem kolorowym,sokiem i starta skórką z cytryny .Ważne jest odpowiednie wyważenie ilości gałki i pieprzu kolorowego.Nie można przesadzić ze skórka cytrynową,dlatego dodawajmy ją po troszku i próbujmy.
  • 4. .Na samym końcu dodajemy ser i resztę dyni.Ugotowany makaron przekładamy do sosu,mieszamy i podgrzewamy wszystko razem.Podajemy posypane świeżym tymiankiem i pieprzem kolorowym.

Porady

W daniu można pominąć mięso.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować