Dorsz w sosie cytrynowo-tymiankowym

  • wyświetlono: 384 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tak przygotowana ryba jest smaczna i aromatyczna.

123
  • 4 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

2 filety z dorsza
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanka mleka
1 cytryna
2 gałązki tymianku
3 łyżki kaparów
400 g. makaronu wstążki
sól i pieprz cytrynowy do smaku
Dodatkowo:
2 łyżki mąki do obtaczania
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Dorsz w sosie cytrynowo-tymiankowym

  • JK1. Filety płuczę, osuszam, kroję , posypuję solą i pieprzem cytrynowym, obtaczam w mące i smażę na dobrze rozgrzanym oleju. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i podsmażam na złoty kolor, stopniowo wlewam mleko, mieszam, gotuję aż sos zgęstnieje. Do sosu dodaję skórkę otartą ze sparzonej cytryny, listki tymianku oraz pokrojone na pół kapary, mieszam. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Rybę podaję na makaronie, polaną sosem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rybatymianekcytrynadorszsosmakaro

Komentarze

Podobne przepisy

Dorsz w sosie pietruszkowym

Dodane przez: MonaLiza

Dorsz w sosie pietruszkowym

Filety dorsza w gęstym sosie pietruszkowym...

dorsz w sosie szafranowym

Dodane przez: capri

dorsz zapiekany w sosie szafranowym

Delikatność sosu i rybki w nim...

Dorsz w marchewkowo - pomidorowym sosie

Dodane przez: Czarek

Dorsz w marchewkowo - pomidorowym sosie

Ryby są bardzo smaczne i zdrowe....

Dorsz w sosie chrzanowym

Dodane przez: olinek_82

Dorsz w sosie chrzanowym

Pomysł na obiad z rybą w roli głownej...

zapiekany dorsz

Dodane przez: rozaroza

Zapiekany dorsz w sosie pomidorowym

Aromatyczny i smaczny.

Dorsz w sosie porowym

Dodane przez: Joanna Kryla

Dorsz w sosie porowym

O pozytywnym wpływie jedzenia ryb...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE