Makaron w sosie pieczarkowo-tymiankowym

0 (0 ocen)

  • 25 min

Jeśli nie macie pomysłu na szybki obiad to polecam makaron w pysznym, ziołowo-pieczarkowym sosie. Dzięki dodatkowi masła i kremówki sos jest bardzo kremowy, aksamitny w smaku, a jego przygotowanie zajmuję dosłownie chwilkę.

  • 25 min

Składniki:


  • 250 g makaronu świderki,
    1 cebula,
    pieczarki 400 g,
    50 ml białe wytrawne wino,
    kremówka 300g,
    sól,
    masło do smażenia,
    pieprz,
    pęczek tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaron w sosie pieczarkowo-tymiankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron w sosie pieczarkowo-tymiankowym 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki płuczemy i kroimy w plasterki.
  • Makaron w sosie pieczarkowo-tymiankowym 2. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pieczarki, smażymy je na złoty kolor.
  • Makaron w sosie pieczarkowo-tymiankowym 3. Gdy pieczarki będą prawie gotowe dodajemy gałązki tymianku lub suszony tymianek, mieszamy. Dodajemy białe wino i wlewamy śmietanę.
  • Makaron w sosie pieczarkowo-tymiankowym 4. Całość chwilkę razem gotujemy doprawiając do smaku solą i pieprzem.
  • Makaron w sosie pieczarkowo-tymiankowym 5. Następnie dodajemy makaron i całość mieszamy. Podajemy od razu. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować