Kurczak w sosie tymiankowym

4.5 (197 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Na stole zagościła parująca miseczka pełna delikatnego, aromatycznego sosu śmietanowego z kawałkami piersi z kurczaka

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka: 0.5 sztuki
    - szlotki: 2 sztuki
    - świeżo posiekany tymianek: 1 łyżka
    - sos sojowy do podania: 1 łyżeczka
    - ocet: 1 łyżeczka
    - pieprz: 1 szczypta
    - papryka słodka: 1 łyżeczka
    - śmietanka 30%: 125 mililitrów
    - olej do smażenia: 1 sztuka
    - makaron lub ryż do podania: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak w sosie tymiankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy sosem sojowym, octem, papryką oraz pieprzem, odstawiamy. Szalotki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim kurczaka przez 4-5 minut, dodajemy szalotki i podsmażamy następne 2 minuty, wsypujemy tymianek i smażymy kolejne 2 minuty przez cały czas mieszając. Całość zalewamy śmietaną i co jakiś czas mieszając trzymamy całość na ogniu przez następne 5-6 minut. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Szalotka Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować