Tagliatelle primavera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, obieramy ze skórek. Pamiętajmy, że warzywa mrożone gotuje się krócej niż świeże. Warzywa do makaronu gotujemy na tyle długo, aby pozostały jędrne i chrupkie, nie mogą się rozgotować. Gotujemy fasolkę szparagową, po jakimś czasie dodajemy groszek zielony (potrzebuje mniej czasu, aby się ugotować) i gotujemy warzywa razem, aż będą miękkie. Odcedzamy. Nastawiamy wodę na makaron i zajmujemy się przygotowaniem sosu śmietanowego. W miedzy czasie gotujemy makaron al dente (sosu wystarczy na ok. 2-3 porcje makaronu).
W małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy , dodajemy gorące mleko, gotujemy na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i gotujemy jeszcze chwilę.
Sos przekładamy do większego rondla lub na patelnie, dodajemy warzywa i chwile podgrzewamy. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i podajemy. Posypujemy wiórkami parmezanu i dekorujemy listkami mięty.
Komentarze