Tagliatelle primavera

4.5 (199 ocen)

Tagliatelle primavera to wiosna na talerzu, dodajemy do niego zielone warzywa - w sezonie świeże, a o tej porze roku posiłkujemy się mrożonkami.

Składniki:

  • Tagliatelle primavera
    150 g bobu
    100 g fasolki szparagowej
    100 g groszku zielonego
    parmezan do posypania
    listki mięty do dekoracji
    makaron tagliatelle

    Sos śmietanowy
    2 łyżki masła
    2 łyzki mąki
    1 szklanka gorącego mleka
    1/3 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
    sól, pieprz
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tagliatelle primavera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tagliatelle primavera 1. Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, obieramy ze skórek. Pamiętajmy, że warzywa mrożone gotuje się krócej niż świeże. Warzywa do makaronu gotujemy na tyle długo, aby pozostały jędrne i chrupkie, nie mogą się rozgotować. Gotujemy fasolkę szparagową, po jakimś czasie dodajemy groszek zielony (potrzebuje mniej czasu, aby się ugotować) i gotujemy warzywa razem, aż będą miękkie. Odcedzamy. Nastawiamy wodę na makaron i zajmujemy się przygotowaniem sosu śmietanowego. W miedzy czasie gotujemy makaron al dente (sosu wystarczy na ok. 2-3 porcje makaronu).
    W małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy , dodajemy gorące mleko, gotujemy na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i gotujemy jeszcze chwilę.
    Sos przekładamy do większego rondla lub na patelnie, dodajemy warzywa i chwile podgrzewamy. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i podajemy. Posypujemy wiórkami parmezanu i dekorujemy listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować