Sałatka Primavera

0 (0 ocen)

  • 20 min

Troszkę wiosny zimą. W sezonie dodajemy świeże zielone szparagi (obrane gotujemy ok. 1o minut w wodzie z solą i kostką cukru .

  • 20 min

Składniki:

  • mała główka sałaty frisee
    3 serca karczochów (ze słoika)
    6 jaj przepiórczych
    6 pomidorków czereśniowych
    1 marchewka
    zielone szparagi ( ze słoika )
    gruszka z octu
    kiełki słonecznika
    szczypiorek
    pęczek rzodkiewki
    oliwa z oliwek
    sok z cytryny
    sól
    pieprz
    cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka primavera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka Primavera 1. Główkę sałaty podzieliłem na liście, umyłem je i wysuszyłem. Serca karczochów pokroiłem na połówki, pomarańcze obrałem ze skóry, podzieliłem na cząstki.
    Ugotowałem przepiórcze jajka, obrałem je i przekroiłem na pół. Pomidorki również przekroiłem na połówki. Obraną marchewkę starłem na długie, cienkie wiórki. Osączyłem z zalewy szparagi. Gruszkę pokroiłem na cienkie plasterki. Rzodkiewki umyłem i pokroiłem również w cienkie plasterki. Obrałem awokado, pokroiłem na mniejsze kawałki.
    Na półmisku ułożyłem kilka liści sałaty, na nich szparagi, pomidorki, cząstki pomarańczy, połówki jajek, rzodkiewkę, znowu kilak liści sałaty i karczochy, plastry gruszki, kiełki słonecznika , awokado. Na wierzchu ułożyłem wiórki marchewki. Całość polałem sosem francuskim : dwie łyżki soku z cytryny wymieszałem z solą, pieprzem i z pół łyżeczki cukru , aż wszystko się rozpuściło. Powoli dolewałem oliwę z oliwek ( 5 łyżek ), ciągle mieszałem. Dodałem 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować