Mleczne szyszki

4.41 (186 ocen)

  • 10 min

Najlepsze w szyszkach jest to że są chrupiące, szybkie w przygotowaniu i tanie. Moje są przepysznym eksperymentem kulinarnym i zostały przygotowane na bazie mleka w proszku.

  • 10 min

Składniki:

  • (na około 20 sztuk)
    szklanka mleka w proszku
    130g margaryny
    1/2 szklanki cukru
    2-3 łyżki wody
    100g ryżu preparowanego
Wystaw ocenę:

4.41 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Mleczne szyszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku na bardzo małym ogniu roztapiamy margarynę i dodajemy do nie j cukier. Mieszamy aż cukier się rozpuści, zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy powoli intensywnie mieszając mleko w proszku. Dolewamy odrobinę wody (2-3 łyżki). Masa powinna być gęsta i powolutku spływać z trzepaczki. Do masy dodajemy stopniowo ryż. Z kleistej masy formujemy dłońmi szyszki. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Porady

Szyszki należy formować szybko. Gdy masa wystygnie nie uformujemy z niej już pożądanego kształtu. Najwygodniej jest założyć na rękę woreczek śniadaniowy i do niego nakładać masę - nie będzie się kleić do rąk. Szyszki na bazie mleka w proszku nie są tak twarde jak klasyczne na masie z irysów. Można ze spokojem zjeść je drugiego dnia nie łamiąc sobie zębów ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować