Szynka z paprykami w serowym sosie

0 (0 ocen)

Rozpływające się w ustach mięso z wyraźnym posmakiem przyprawy do gyrosa. Do tego ostre papryki i kremowy delikatny sos. Danie podane z ryżem smakuje wyśmienicie!

Składniki:

  • 500 g szynki wieprzowej
    1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
    0,5 łyżeczki przyprawy do kebabu
    0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
    0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
    1 łyżka sosu sojowego
    1 czerwona papryka
    1 zielona papryczka chili
    1 czerwona cebula
    Ryż
    Masło do naczynia
    Koperek do posypania
    Sos:
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki pszennej (z czubkiem)
    2 szklanki zimnego mleka
    50 g twardego żółtego sera
    2 łyżki soku z cytryny
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos serowy Szynki

Szynka z paprykami w serowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki (małe bitki). Wszystkie przyprawiamy przyprawą do gyrosa, kebabu, czosnkiem granulowanym oraz słodką papryką. Mięso mieszamy z sosem sojowym. Wszystkie kawałki obsmażamy na rozgrzanej patelni. Zdejmujemy z ognia. Czerwoną paprykę oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Zieloną papryczkę chili siekamy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy mięso, na nim wysypujemy warzywa.
    Sos serowy: W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie do powstania jasnej zasmażki. Wlewamy mleko, zmniejszamy ogień. Gotujemy do zgęstnienia sosu, często mieszamy. Pod koniec dodajemy starty na malutkich oczkach żółty ser. Gotujemy do rozpuszczenia. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowym sosem zalewamy mięso z warzywami. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut w 200*C.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Szynka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować