Szynka peklowana czosnkowa

4.5 (198 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Szynka wyszła przepyszna, różowiutka, krucha i delikatna. Nigdy takiej nie kupicie w sklepie.

Składniki:

  • szynka kulka 1,7 kg

    Zalewa:
    2,5 l wody
    120g soli peklowej
    łyżeczka cukru
    5 ziaren jałowca
    5 ziaren ziela angielskiego
    5 liści laurowych
    5 ziaren czarnego pieprzu
    6 ząbków czosnku

    Marynata:
    2 łyżki oleju
    łyżka słodkiej papryki
    łyżka majeranku
    płaska łyżeczka czosnku granulowanego

    Ponadto:
    strzykawka
    igła
    duży garnek
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Szynka peklowana czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wodę zagotować ze wszystkimi składnikami zalewy, ostudzić. Napełnić strzykawkę (8ml) i nakłuwając mięso w kilku miejscach, z każdej strony wstrzyknąć roztwór. Mięso przełożyć do zalewy tak aby całkowicie była przykryta wodą. Następnie naczynie przykryć i odstawić do lodówki na 7 dni. Mięso przewracać 2 razy dziennie.
    Dzień przed pieczeniem wyjąć szynkę i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć dokładnie mięso. Owinąć ciasno sznurkiem aby szynka zachowała ładny kształt podczas pieczenia. Odstawić do lodówki. Na drugi dzień mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, wlewamy pół szklanki wody i pieczemy 2 godziny. Na 15 minut pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw aby mięso się ładnie przyrumieniło. Studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować