Szynka peklowana czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wodę zagotować ze wszystkimi składnikami zalewy, ostudzić. Napełnić strzykawkę (8ml) i nakłuwając mięso w kilku miejscach, z każdej strony wstrzyknąć roztwór. Mięso przełożyć do zalewy tak aby całkowicie była przykryta wodą. Następnie naczynie przykryć i odstawić do lodówki na 7 dni. Mięso przewracać 2 razy dziennie.
Dzień przed pieczeniem wyjąć szynkę i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć dokładnie mięso. Owinąć ciasno sznurkiem aby szynka zachowała ładny kształt podczas pieczenia. Odstawić do lodówki. Na drugi dzień mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, wlewamy pół szklanki wody i pieczemy 2 godziny. Na 15 minut pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw aby mięso się ładnie przyrumieniło. Studzimy.
Komentarze