Szybkie ciasto marchewkowe

5 (1 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Ciasto marchewkowe, miękkie, wilgotne i delikatne. Bardzo proste w wykonaniu.
Zrobicie je bez użycia miksera. Szybka, ale smaczna wersja :)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    2/3 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju (moja szklanka 230 ml )
    2 łyżki gęstej śmietany
    200 g. marchewki (waga po obraniu)
    1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka cynamonu

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szybkie ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szybkie ciasto marchewkowe 1. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
    Odcisnąć delikatnie ręcznikiem papierowym.

    Jajka wbić do miski, dodać olej, cukier i śmietanę. Wymieszać trzepaczką.
    Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon.
    Wymieszać do połączenia składników.
    Na koniec dodać marchewkę i jeszcze raz wymieszać.
  • Szybkie ciasto marchewkowe 2. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Szybkie ciasto marchewkowe 3. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni 55 minut.
    Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować