Szybkie ciasto dyniowe

0 (0 ocen)

To bardzo proste ciasto dyniowe, do którego nie potrzebny jest mikser. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki łyżką i gotowe. Ciasto pięknie pachnie przyprawami korzennymi, jest wilgotne, ma piękny kolor.

Składniki:

  • • 1 szklanka puree z dyni,
    • 2/3 szklanki oleju,
    • 3 jajka,
    • 2 szklanki mąki,
    • 1,5 łyżeczki sody,
    • 1,5 łyżeczki cynamonu,
    • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
    • ¾ łyżeczki mielonych goździków,
    • ½ łyżeczki mielonego imbiru,
    • Szczypta soli,
    • ¾ szklanki cukru trzcinowego,
    • ½ szklanki rodzynek,
    • 1 szklanka posiekanych drobno orzechów,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z dyni Desery Ciasto

Szybkie ciasto dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szybkie ciasto dyniowe 1. Mąkę mieszamy z sodą, cukrem i przyprawami. Dodajemy orzechy i rodzynki, ponownie mieszamy.
  • Szybkie ciasto dyniowe 2. W drugiej misce mieszamy jajka, puree z dyni i olej.
  • Szybkie ciasto dyniowe 3. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy krótko łyżką, tylko do zawilgotnienia składników.
  • Szybkie ciasto dyniowe 4. Keksówkę o wymiarach 25x12cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do keksówki, wyrównujemy wierzch. Ciasto pieczemy około 65-70 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Gdyby zaczęło się spiekać przykrywamy je folią. Ciasto podajemy wystudzone pokrojone na grube plastry.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować