Rogaliki marchewkowe

0 (0 ocen)

Przepis znalazłam na odwrocie kartki ze zrywkowego kalendarza. Rogaliki wyszły bardzo dobre i na pewno je powtórzymy. Idealny przepis do wykonania razem z dziećmi. Przepis z drobnymi zmianami.

Składniki:

  • - 200 g marchewki startej na drobnych oczkach
    - 100 g masła
    - 100 g margaryny
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - 3 łyżki cukru pudru
    - marmolada wieloowocowa

Rogaliki marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i margarynę posiekać nożem z mąką, dodać marchewkę i cukier puder, zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wyciąć trójkąty i na każdy nałożyć po łyżeczce marmolady. Zwinąć rogaliki. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Ozdobić wedle uznania. Ja zrobiłam lukier z cukru pudru, wody i kilku kropel aromatu waniliowego, całość obsypałam kolorową posypką.

Porady

Zamiast lukru można po prostu obsypać rogaliki cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy