Szybka szarlotka

4.5 (159 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Aromatyczna szarlotka. Idealna na jesienne wieczory :-)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 kwaskowatych jabłek
    1 szkl. białego cukru
    1 op. cukru waniliowego
    2 ½ szkl. mąki pszennej
    2 jajka
    1 łyżeczka przyprawy do szarlotki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ szkl oleju rzepakowego
    Cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Szybka szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać ze skórek i gniazdek nasiennych i pokroić w mniejszą kostkę. Jabłka zasypać cukrem, cukrem waniliowym i przyprawą do szarlotki. Całość dobrze wymieszać. Do jabłek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać. Dodać jajka i olej. Znowu dokładnie wymieszać, tak aby jabłka były całkowicie otulone ciastem. Ciasto będzie bardzo gęste – tak ma być. Keksówkę wysmarować cienką warstwą oleju i przelać do niej ciasto, wyrównać i piec w piekarniku rozgrzanym do 180stC ok. 60 minut, do suchego patyczka. Ostudzone ciasto udekorować cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować