szarlotka z sosem waniliowym...

4.5 (172 ocen)

ciepła szarlotka polana zimnym sosem waniliowym

Składniki:

  • 300g mąki
    180g zimnego masła
    3 łyżki cukru
    2 żółtka
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1-1,5 kg jabłek
    2 łyżeczki soku z cytryny
    sos waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Szarlotka z sosem waniliowym... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. zimne masło z mąką siekamy nożem. Dodajemy cukier, żółtka i śmietanę i szybko zagniatamy ciasto w kulę. Z kuli oddziel ok 60% ciasta, mniejszą część wkładamy do lodówki. Większą część rozwałkowujemy na cienki placek.
    Przenosimy na wałku do formy od tarty u mnie 24cm i nakłuwamy spód widelcem. Wstawiamy formę do lodówki na ok. 30 minut.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Jabłka obieramy ze skórek, ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do rondla podlewamy odrobiną wody, dosypujemy cukier do smaku i prażymy jabłka ok 10-15 min.
  • 3. W formie z ciastem umieszczamy papier do pieczenia, nasypujemy np fasoli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 15 minut.
  • 4. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, zdejmujemy papier z fasolą, i nakładamy jabłka. Na wierzch na tarce o dużych oczkach zetrzeć resztę ciasta. Pieczemy ok 30-35 minut w 170 st
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować