1.Gorzką czekoladę i masło roztopić na parze.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać stopniowo przestudzoną czekoladę z masłem. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać. Białka z mąką dodać do masy z żółtek i delikatnie połączyć. Gotową masę wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 40min. Ostudzić.
2.Ostudzony biszkopt przekroić dwukrotnie, tak aby powstały 3 krążki.
Dwa krążki biszkoptowe nasączyć wódką wiśniową lub wiśniówką (pozostawiając trochę do nasączenia 3 krążka) i posmarować dżemem wiśniowym. Krążki wstawić na chwilę do lodówki.
3.Śmietanę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy.
4.Jeden z krążków z dżemem ułożyć jako spód tortu. Na biszkopt wyłożyć 1/4 śmietany. Przykryć drugim krążkiem z dżemem. Nałożyć znowu ¼ śmietany. Przykryć trzecim krążkiem. Biszkopt nasączyć pozostałą wódką wiśniową (wiśniówką). Boki i wierzch posmarować śmietaną. Resztę śmietany przełożyć do szprycy i zrobić kilkanaście kleksów i na każdym położyć wiśnię. Boki i środek tortu posypać płatkami czekolady.
Tort wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Porady
Można upiec drugi biszkopt i przekroić każdy tylko raz. Wówczas tort będzie wyższy.
Komentarze