Szpinakowe paccheri na puree z pomidorów i bazylii

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Proste, sycące danie, idealne na zimowe wieczory.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - makaron paccheri: 20 dekagramów
    - szpinak: 25 dekagramów
    - żółtko z 1 jajka: 1 sztuka
    - czosnek w ząbkach: 2 ząbki
    - serek śmietankowy: 20 dekagramów
    - pomidorki koktajlowe: 1 opakowanie
    - Młoda cukinia: 1 sztuka
    - świeża botwinka: 1 opakowanie
    - ser parmezan tarty: 15 dekagramów
    - gałka muszkotołowa: 1 szczypta
    - sół, pieprz: 1 szczypta
    - pestki dyni i slonecznika prazone: 1 opakowanie
    - bazylia świeża: 1 opakowanie
    - pomidory bez skórki krojone: 1 puszka
    - pomidory suszone: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szpinakowe paccheri na puree z pomidorów i bazylii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MAKARON
    1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie, aby był pół-twardy.
    2. W trakcie gotowania przygotuj farsz:
    - szpinak (może być mrożony) podsmaż na oliwie z rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową
    - przestudź i dodaj do masy serek (ricotta lub almette) oraz żółtko
    3. Ugotowany makaron przestudź (przelej zimną wodą) a następnie napełnij każdą rurkę makaronową farszem - im więcej farszu tym lepiej :)
    4. Układaj makaron w żaroodpornym naczyniu. Posyp startym serem i zapiecz ok. 8-10min. w piekarniku w temp. 180st.
  • 2. PUREE
    1. Do blendera dodaj puszkę pomidorów bez skórki, dwa pomidory suszone (najlepiej w oliwie), dużą garść listków bazylii.
    2. Zmiksuj wszystko na jednolitą pulpę.
  • 3. SAŁATKA
    1. Przy pomocy obieraczki do warzyw przygotuj paski z młodej cukinii.
    2. Na patelni rozgrzej oliwę z rozgniecionym czosnkiem.
    3. Dodaj paski cukinii oraz odrobinę gorącej wody. Podduś ok. 2 minuty.
    4. Dodaj pomidorki pokrojone na połówki. Podgrzewaj mieszając, ok. 1 min.
    5. Zdejmij z ognia i dodaj świeżą bazylię oraz świeżą botwinkę (listki)
  • 4. PODAJEMY
    1. Sałatkę podajemy lekko ciepłą, posypaną prażonymi pestkami dyni i słonecznika.
    2. Makaron podajemy na piuree z pomidorów i świeżej bazylii, posypany świeżo startym serem.

    SMACZNEGO :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować