Paccheri - neapolitański makaron w kształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno.
Składniki:
10 szt. paccheri
15 dag mięso mielone
5 dag ser żółty mozzarella
1 cebulka
1 łyżka śmietana 18%
1 żółtko
1 ząbek czosnku
oregano
papryka ostra
sól, pieprz
Chrupiący makaron - paccheri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Paccheri ugotować al dente, w osolonej wodzie. Zahartować . Mięso, ser i pozostałe składniki wymieszać. Powstałą masą nadziewać makaron. Panierować w bułce, jajku, bułce. Smażyć we frytkownicy ew. na patelni na dobrze rozgrzanym oleju.
Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym.
Komentarze