W smaku tej pizzy można się zakochać:). Taką pizzą z pewnością poje sobie kilkuosobowa rodzina.
Składniki:
Blaszka24x36cm
Ciasto:
• 30 dag maki,
• 3 łyżki oleju,
• 150 ml mleka,
• ¼ kostki drożdży,
• ½ łyżeczki soli,
• 1 łyżeczka suszonej bazylii,
• ½ łyżeczki cukru,
• 1 jajko
• Białko do posmarowania
Nadzienie:
• Około 450 g świeżych liści szpinaku ( można użyć mrożony),
• 100 g sera feta,
• 5-6 dużych pieczarek,
• 2 laski kiełbasy (krótkie), lub jedna długa,
• 3 jajka,
• Olej do smażenia,
• Sól, pieprz do smaku,
• Około 80 g sera żółtego do posypania,
• Kilka listków świeżej bazylii do dekoracji,
• Ketchup do podania
Szpinakowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko, olej, jajko oraz sól i bazylię. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy i kroimy w plasterki.
Kiełbasę kroimy w plasterki i rumienimy na suchej patelni.
Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na oleju (około 2 łyżkach). Doprawiamy do smaku.
Na oddzielnej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Ogrzewamy na nim liście szpinaku, aż stracą na objętości i staną się miękkie. Gotowy szpinak zdejmujemy z ognia. Dokładamy do niego pokrojony w kostkę ser feta. Mieszamy do rozpuszczenia sera. Doprawiamy.
Szpinak łączymy z pieczarkami. Wykładamy na ciasto.
Na warstwie szpinaku układamy plasterki kiełbasy oraz jajka.
Tak przygotowana pizzę pieczemy około 30 minut.
Na około 10 minut przed końcem pizzę posypujemy startym serem.
Podajemy oprószoną pokrojonymi listkami bazylii oraz polaną ketchupem.
Komentarze