domowa szpinakowa pizza chrupiąca

0 (0 ocen)

pizzę najlepiej kroić lekko przestudzoną, ciasto jest chrupiące dzięki dodaniu kaszki manny......................SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • CIASTO: mąka tortowa 50 dag, kasza manna 4 łyżki, drożdże świeże 30 gram, olej rzepakowy 4 łyżki, cukier 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, woda letnia 1 szklanka...............

    NADZIENIE: szpinak świeży 1 pęczek, olej rzepakowy 5 łyżek, ząbki czosnku 4 sztuki, cebula 1 sztuka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka, szynka parzona 15 dag, pomidory 3 duże, ser feta 1 opakowanie, sos pomidorowy 1/2 szklanki, przyprawa do pizzy 2 łyżki, koperek siekany 1/2 pęczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Domowa szpinakowa pizza chrupiąca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. opłukany dobrze szpinak drobno pokroić, na oleju zeszklić czosnek, cebulę, dodać szpinak, przyprawę w płynie i podsmażać z 3 minuty mieszając na dużym ogniu, wsypać łyżkę mąki i szybko wymieszać do zagęszczenia szpinaku
  • etap 2. kostkę drożdży dzielę na 3 części, jedną rozkruszyć do misy robota, wlać ciepłą wodę, wsypać pozostałe składniki i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia
  • etap 3. nie trzeba ciasta podsypywać mąką - ręcę posmarować olejem i rozciągać ciasto, dać na blachę z piekarnika z papierem do pieczenia , posmarować sosem pomidorowym - użyłam swój domowy sos pomidorowy z papryką chili - posypać przyprawą do pizzy
  • etap 4. na cieście rozsmarować szpinak
  • etap 5. plastry szynki pokroić na paseczki i rozłożyć na szpinaku
  • etap 6. plastry pomidorów pukładać gęsto na szynce, posypać serem fetą i posiekanym koperkiem
  • etap 7. piekarnik nagrzać na 210 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - pizzę piec z 35-40 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować