Szparagi z jajkiem poszetowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

To moje ulubione warzywo. Tym razem jednak w trochę wykwintniejszej formie.

  • 30 min

Składniki:

  • 10 białych szparagów
    4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
    4 jajka
    1 łyżka octu
    1 żółtko
    100g masła
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Szparagi z jajkiem poszetowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi obieramy i gotujemy na parze.
  • 2. W dużym i wysokim garnku gotujemy wodę. Dodajemy do niej szczyptę soli i łyżkę octu. Wrzącą wodę mieszamy tak, aby na środku powstał wir. W środek wiru zdecydowanym ruchem wylewamy wybite ze skorupki jajko. Czekamy, aż białko otuli żółtko i gotujemy około 2-3 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. W ten sam sposób gotujemy kolejno pozostałe jajka.
  • 3. Żółtko mieszamy ze szczyptą soli i pieprzu. Cały czas mieszając dolewamy powoli roztopione masło, aż masa zgęstnieje. Tak powstały sos holenderski doprawiamy do smaku solą.
  • 4. Ugotowane szparagi dzielimy na dwie porcje. Każdą z nich owijamy dwoma plasterkami szynki szwarcwaldzkiej. Na środek talerza wylewamy trochę sosu holenderskiego. Na sos kładziemy szparagi w szynce. Na górze układamy jajko. Całość delikatnie posypujemy pieprzem.

Porady

Można łatwiej? Można! Na szklankę lub kubek nakładamy folię spożywczą i robimy niewielkie wgłębienie. Folię smarujemy delikatnie tłuszczem, wbijamy jajko i zawiązujemy folię jak cukierka. Taki pakunek wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 3 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować