Sernik nowojorski z sera twarogowego

4.48 (192 ocen)

  • 2 godz.

Cała magia sernika nowojorskiego, tego prawdziwego, tkwi w serkach Philadelphia. Magia jednak magią, ponieważ cena Philadelphi sprowadza nas lekko na ziemię. Dlatego postanowiłem wykorzystać zwykły, tłusty twaróg.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 200g herbatników
    150g masła
    900g tłustego twarogu
    1 szklanka cukru
    5 całych jajek
    3 żółtka
    3 łyżki soku z cytryny
    skórka otarta z cytryny
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    500ml śmietany 18%
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Słodycze

Sernik nowojorski z sera twarogowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Wyrabiamy na w miarę jednolitą masę i wykładamy nią dno natłuszczonej tortownicy. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 10 minut. Po upieczeniu studzimy.
  • 2. Twaróg mielimy przynajmniej dwukrotnie.
  • 3. Do twarogu dodajemy 250ml kwaśnej śmietany oraz skórkę z cytryny i miksujemy na średnich obrotach.
  • 4. Następnie dodajemy rozkłócone jajka wraz z trzema żółtkami oraz cukier wymieszany z cukrem waniliowym oraz pszenną i ziemniaczaną. Całość ubijamy krótko, tylko tyle aby rozpuściła się większość cukru.
  • 5. Pod sam koniec dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Zbyt długie ubijanie napowietrzy masę, co spowoduje, iż sernik urośnie i opadnie zaraz po upieczeniu.
  • 6. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Na dno pieca wstawiamy blaszkę napełnioną gorącą wodą.
  • 7. Na wystudzony spód z herbatników wylewamy masę serową. Tortownicę wstawiamy do drugiej, większej. Przerwę pomiędzy nimi zalewamy gorącą wodą. Sernik pieczemy w takiej kąpieli wodnej przez około 80 minut.
  • 8. W trakcie pieczenia możemy przykryć sernik folią aluminiową, jeśli jego góra zaczyna się przypiekać.
  • 9. 250ml kwaśnej śmietany mieszamy z dwoma łyżkami cukru i łyżką soku z cytryny. Całość wylewamy na wierzch sernika i pieczemy jeszcze przez około 10 minut.
  • 10. Upieczony sernik studzimy i wstawiamy do lodówki na około 6 godzin, a najlepiej na całą noc.

Porady

Możemy również użyć twarogu w wiaderku. Upewnijmy się jednak najpierw, że w swoim składzie zawiera on jedynie twaróg a nie dodatki jak skrobia, guma guar czy stabilizatory.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować