Pierogi z dynią, śliwką wędzoną i białą kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Od kilku tygodni mamy kalendarzową jesień. Porę roku, która obfituje we wspaniałe warzywa i owoce, takie jak dynia, gruszka czy śliwka. Ponieważ zarówno podczas gotowania w domu jak i w gotowaniu dla swoich klientów staram się wykorzystywać warzywa i owoce sezonowe, zastanawiałem się co nowego można wymyślić.
Internet obfituje w kremy z dyni, placuszki z dyni, śliwki czy gruszki w occie. Więc nawet zmodyfikowanie przepisu nie wniosło by do tych dań nic nowego.
Jako, że pierogi, które zadomowiły się w polskich domach (pisałem o tym tutaj) lubią prawie wszyscy, pomyślałem, że może by tak połączyć sezon na dynię z pierogami. I to był bardzo dobry pomysł.
Pieróg ma w sobie ten plus, że przyjmuje praktycznie każde nadzienie. Bez względu na to, czy chcemy je zrobić w wersji wytrawnej czy słodkiej. Zwłaszcza teraz, kiedy częściej po przepisy sięgamy do internetu niż do książek kucharskich, okazuje się, że znane nam pierogi z mięsem, twarogiem, kapustą i grzybami to tylko początek ogromnej listy farszów, przy przygotowywaniu których ogranicza nas tylko nasza własna pomysłowość.
Pierogów, które postanowiłem zrobić nie znalazłem w internecie. Dlatego przedstawiam całkowicie autorski przepis na pierogi z dynią, śliwką wędzoną i białą kaszą gryczaną.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
    250ml gorącej wody
    50ml oleju
    800g dyni
    100g śliwki wedzonej
    150g białej kaszy gryczanej
    świeży majeranek
    świeża szałwia
    50g masła
    200g pomidorków koktajlowych
    sól
    pieprz biały
    oliwa lub olej do skropienia dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z dynią, śliwką wędzoną i białą kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypujemy do miski i robimy w niej dołek. Dodajemy dużą szczyptę soli, olej i gorącą wodę. Mieszamy ciasto, a następnie zagniatamy ostrożnie, aby się nie poparzyć.

    Zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na około 20-30 minut.

    Wodę możemy dolewać partiami. Niestety bardzo ciężko jest dobrać odpowiednią proporcję wody do mąki, gdyż każda mąka ma inną chłonność płynów

    Dynię obieramy ze skóry, wykrawamy nasiona i kroimy w kostkę. Skrapiamy oliwą i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

    Miękką dynię studzimy i rozgniatamy na puree. Śliwki wędzone drobno kroimy
    i dodajemy do dyni. Na koniec dokładamy ugotowaną białą kaszę gryczaną, drobno posiekany majeranek i doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i papryką wędzoną.

    Ciasto dzielimy na kilka porcji. Każdą rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środek krążka kładziemy porcję farszu. Pierogi zlepiamy i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy około 2 minuty od ich wypłynięcia.

    W garnku rozpuszczamy masło. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy do masła posiekaną szałwię i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wrzucamy pierogi i mieszamy, aby pokryły się masłem i ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kasza gryczana Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować