Sznycle z indyka w sosie brzoskwiniowo - balsamicznym

4.5 (200 ocen)

  • 60 min

Smaczny, cytrynowo - rozmarynowy aromat mięsa doskonale komponuje się z sosem brzoskwiniowym.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 sznycle z indyka
    na marynatę:
    4 łyżki oliwy cytrynowej
    łyżka ziół prowansalskich
    2 gałązki posiekanego świeżego rozmarynu
    sól
    na sos:
    puszka brzoskwiń w zalewie
    3 łyżki octu ciemnego balsamicznego
    łyżka ziół prowansalskich
    łyżka suszonego rozmarynu
    1 bulionetka do mięs duszonych
    2 łyżki oliwy
    dodatkowo:
    ryż ugotowany na sypko
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Sznycle z indyka w sosie brzoskwiniowo - balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników podanych na marynatę przygotowujemy zalewę, w której marynujemy sznycle, kilka godzin przed pieczeniem. Po wyjęciu z zalewy układamy sznycle na blaszce, zalewamy marynatą i pieczemy około 20 minut w 150 stopniach.
    Sos: Brzoskwinie blendujemy, ale niezbyt dokładnie, tak aby wyczuwalne były kawałki brzoskwini. Przekładamy do garnka,podgrzewamy, dodajemy ocet balsamiczny, zioła, oliwę i bulionetkę. Podgrzewamy aż całość się połączy. Całość podajemy z ryżem.

Porady

Jeśli nie mamy oliwy cytrynowej, możemy użyć zwykłej oliwy i soku z cytryny oraz otartej skórki z cytryny. Zamiast brzoskwiń z puszki możemy użyć świeżych, jednak trzeba je dłużej gotować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować