Sznycle z indyka w sosie serowo-porowym

4.5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min

Delikatne mięso jakim są sznycle z indyka w porowo-serowym sosie z dodatkiem wytrawnego wina to łatwa propozycja na obiad.

  • 35 min

Składniki:

  • 400 g sznycli z indyka
    1 por
    3 łyżki masła
    200 ml wina wytrawnego białego
    200 ml śmietanki słodkiej 12%
    50 g startego parmezanu
    sól morska do smaku
    pieprz biały do smaku
    czubrica zielona do smaku
    wiórki masła do mięsa
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Sznycle z indyka w sosie serowo-porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotujemy w parowarze 1. Sznycle myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym oprószamy z jednej strony czubricą zieloną ,odstawiamy na 15 minut. Umyty por kroimy w cienkie krążki-kilka odkładamy. Sznycle układamy w parowarze posypujemy cieniutko krążkami odłożonego pora na wierzch kładziemy wiórki masa i gotujemy 15 minut.
  • Sos 2. Resztę pora dusimy w rondlu na roztopionym maśle,gdy będzie szklisty wlewamy wino solimy i doprawiamy pieprzem,odparowujemy do połowy objętości,zalewamy śmietanką gotujemy chwilę aż zacznie gęstnieć wsypujemy parmezan zestawiamy z ognia. Polewamy sznycle na talerz podajemy z gotowanymi ziemniakami.

Porady

Jeśli nie masz parowaru sznycle uduś na masełku na patelni. Drogi parmezan zastąpisz zwykłym serem żółtym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Indyk Mięso Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować