Ciekawy sposób na wykorzystanie tego kiedyś chronionego grzyba.
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Składniki:
Zalewa: 1250 ml wody
200 ml octu 10 %
2 łyżki soli kamiennej nie jodowanej
4 płaskie łyżki cukru
Do każdego słoiczka 0,5 l:
1/2 łyżeczki gorczycy
mały listek laurowy
1 ziarenko ziela angielskiego
2 ziarenka pieprzu
2 plasterki cebuli
kilka plasterków marchewki
Szmaciak marynowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kozie brody dokładnie opłukałem pod letnią, bieżącą wodą, podzieliłem je ostrożnie na mniejsze kawałki. Bardzo wrażliwy grzyb na dotyk, więc trzeba tak go traktować.
W garnku zagotowałem wodę. Do wrzącej wody włożyłem grzyby . Od razu po włożeniu zdjąłem garnek z ognia, zamieszałem je i odstawiłem na 5 minut, po czym odcedziłem na sicie.
Wymieszałem składniki zalewy, doprowadziłem do wrzenia i zdjąłem z ognia. Nastawiłem piekarnik na 125°C góra-dół.
Do wyparzonych, czystych i suchych słoików włożyłem przyprawy, poukładałem kawałki grzybów do 2/3 wysokości słoików. Zalałem zalewą. Wstawiłem do piekarnika i pasteryzowałem 25 minut, wyjąłem , dokręciłem, a po 15 minutach obróciłem do góry dnem i zostawiłem je, aż do wystudzenia.
Komentarze