Szmaciak marynowany

4.47 (176 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Ciekawy sposób na wykorzystanie tego kiedyś chronionego grzyba.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Zalewa: 1250 ml wody
    200 ml octu 10 %
    2 łyżki soli kamiennej nie jodowanej
    4 płaskie łyżki cukru
    Do każdego słoiczka 0,5 l:
    1/2 łyżeczki gorczycy
    mały listek laurowy
    1 ziarenko ziela angielskiego
    2 ziarenka pieprzu
    2 plasterki cebuli
    kilka plasterków marchewki
Wystaw ocenę:

4.47 (176 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Szmaciak marynowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kozie brody dokładnie opłukałem pod letnią, bieżącą wodą, podzieliłem je ostrożnie na mniejsze kawałki. Bardzo wrażliwy grzyb na dotyk, więc trzeba tak go traktować.
    W garnku zagotowałem wodę. Do wrzącej wody włożyłem grzyby . Od razu po włożeniu zdjąłem garnek z ognia, zamieszałem je i odstawiłem na 5 minut, po czym odcedziłem na sicie.
    Wymieszałem składniki zalewy, doprowadziłem do wrzenia i zdjąłem z ognia. Nastawiłem piekarnik na 125°C góra-dół.
    Do wyparzonych, czystych i suchych słoików włożyłem przyprawy, poukładałem kawałki grzybów do 2/3 wysokości słoików. Zalałem zalewą. Wstawiłem do piekarnika i pasteryzowałem 25 minut, wyjąłem , dokręciłem, a po 15 minutach obróciłem do góry dnem i zostawiłem je, aż do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ocet

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować