Marynowany kalafior

  • wyświetlono: 4619 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Idealny jako dodatek do niedzielnego obiadu.

Anusiaczek
  • 90min

Składniki

- 3 duże kalafiory
Zalewa:
- 9 szklanek wody
- 1,5 szklanki octu
- 9 łyżeczek cukru
- 3 łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku na każdy słoik
+ pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Marynowany kalafior

  • 1. Wyparzamy dokładnie słoiki w których mamy zamiar zamknąć kalafiora, do każdego wkładamy obrany ząbek czosnku, następnie myjemy kalafiora, dzielimy go na niewielkie różyczki i wrzucamy na minutę na wrzącą wodę, następnie odcedzamy i sparzonego przekładamy do słoików. Przygotowujemy zalewę - wodę oraz wszystkie przyprawy zagotowujemy, następnie dodajemy ocet i gotujemy jeszcze przez chwilę. Gorącą zalewą zalewamy słoiki z kalafiorem, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy przez 15 minut.

Porady

Jeśli lekko zakwasimy kwaskiem cytrynowym wodę w której sparzamy kalafiora - wówczas zachowa on swój jasny kolor i nie zżółknie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilsezonowe_przysmakikalafiorPrzetworymarynaty
 

Komentarze

Podobne przepisy

Gruszki marynowane

Dodane przez: bogusia82

Gruszki marynowane

W moim ogrodzie było dużo gruszek,jak...

Grzybki w occie marynowane

Dodane przez: ewaeu

Grzybki w occie marynowane

Nazbieraliśmy sporo grzybów i oczywiście...

marynowane rzodkiewki

Dodane przez: klementynka

marynowane rzodkiewki

Marynowane rzodkiewki- chrupiące...

Cebulki marynowane

Dodane przez: bogusia82

Cebulki marynowane

Takie małe cebulki marynowane są...

Buraczki marynowane.

Dodane przez: MonikaW

Buraczki marynowane

Buraczki marynowane - sztandarowy,...

cukinia

Dodane przez: bogusia82

Cukinia marynowana w occie

Bardzo smaczna cukinia marynowana,...