Nie masz pomysłu na obiad, na coś nowego na imprezy oto danie dla Ciebie. Szaszłyki z mięsa mielonego z aromatycznym boczkiem, który sprawia, że potrawa jest smaczna i soczysta.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
• 500 g mięsa mielonego wieprzowego
• 1 szt. cebuli
• 15 g oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka soli
• ¼ łyżeczki pieprzu
• ½ łyżeczki ostrej papryki
• 3 łyżki bułki tartej
• 12 plastrów boczku wędzonego
• 18 śliwek suszonych
• 6 szt. patyczków do szaszłyków
Szaszłyki z mięsa mielonego ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanej oliwie.
Mięso mielone przekładam do miski, dodaję usmażoną cebule. Wsypuję sól, pieprz, paprykę ostrą, bułkę tartą i wyrabiam masę mięsną.
2.Na patyczki od szaszłyków nadziewam po 3 śliwki suszone. Każdy szaszłyk, że śliwką oblepiam masą mięsną, następnie owijam 2 plastrami boczku.
Szaszłyki układam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 40 minut w 190°C.
Komentarze