Szaszłyki z mięsa mielonego ze śliwką

3.75 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nie masz pomysłu na obiad, na coś nowego na imprezy oto danie dla Ciebie. Szaszłyki z mięsa mielonego z aromatycznym boczkiem, który sprawia, że potrawa jest smaczna i soczysta.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
    • 1 szt. cebuli
    • 15 g oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka soli
    • ¼ łyżeczki pieprzu
    • ½ łyżeczki ostrej papryki
    • 3 łyżki bułki tartej
    • 12 plastrów boczku wędzonego
    • 18 śliwek suszonych
    • 6 szt. patyczków do szaszłyków
Wystaw ocenę:

3.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Szaszłyki

Szaszłyki z mięsa mielonego ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Cebule obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanej oliwie.
    Mięso mielone przekładam do miski, dodaję usmażoną cebule. Wsypuję sól, pieprz, paprykę ostrą, bułkę tartą i wyrabiam masę mięsną.
  • szaszłyki 2. Na patyczki od szaszłyków nadziewam po 3 śliwki suszone. Każdy szaszłyk, że śliwką oblepiam masą mięsną, następnie owijam 2 plastrami boczku.
    Szaszłyki układam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 40 minut w 190°C.
  • szaszłyki 3. Gotowe.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować