pierś z kurczaka
papryka żółta
papryka czerwona
cebula
kilka kabanosów
0,5 kg boczku wędzonego
Ciasto piwne:
piwo
mąka
jajko
sól
pieprz
proszek do pieczenia
Wykałaczki do szaszłyków
Olej do smażenia
Szaszłyki w cieście piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka, paprykę, cebulę, kabanosy i boczek kroimy w kostkę. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Na wykałaczki nabijamy pokrojone warzywa, mięso, kabanosy i boczek.
Ciasto: do miski wsypujemy szklankę mąki, wbijamy całe jajko, dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia, sól, pieprz. Łączymy składniki mieszając dolewając w miedzy czasie po trochu piwa tak żeby ciasto wyszło bardziej gęste niż na naleśniki. ciasto nie może być za rzadkie, musi obtoczyć szaszłyk nie może z niego spłynąć. smażymy na rozgrzanym głębokim oleju.
Porady
Najlepiej smakują z frytkami keczupem i sosem czosnkowym.
Komentarze