Schabowe w cieście piwnym

4.5 (180 ocen)

  • 1 godz. 10 min

To jedna z moich ulubionych wersji schabowego.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 80 dag schabu, szklanka piwa, szklanka mąki pszennej, 3 jajka, odrobina proszku do pieczenia, 20 dag startego żółtego sera, 40 dag pieczarek, pomidor, 6 łyżek zielonego groszku, czerwona cebula, olej, zioła prowansalskie, sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schabowe w cieście piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab kroimy na 5 plastrów i rozbijamy. Piwo miksujemy z mąką, jajkami i proszkiem do pieczenia. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
    Plastry schabu zanurzamy w cieście piwnym i smażymy z obu stron. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia.
    Pomidor i pieczarki kroimy w plasterki. Pieczarki układamy na schabowym, następnie plasterki pomidora. Posypujemy przyprawami i groszkiem. Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Układamy na kotletach i posypujemy żółtym serem. Tak przygotowane schabowe wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 20 minut.

Porady

Najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować