Ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i ocet. Masę dzielimy na połowę. Jasny biszkopt pieczemy w 180stopniach 45min. Do masy która pozostała dodajemy kakao i pieczemy w 180stopniach również przez 45minut. Gotowe biszkopty studzimy.
Masa serowa: Twaróg miksujemy z cukrem pudrem na jednolita masę. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do twarogu. Galaretki rozpuszczamy w 350ml gorącej wody i studzimy. Ostudzone (mogą być lekko tężejące) galaretki pomału wlewamy do masy serowej delikatnie miksując całość.
Mus truskawkowy: Galaretki rozpuszczamy w 0,5l gorącej wody i studzimy. Truskawki miksujemy blenderem, dodajemy do ostudzonej galaretki. Całość mieszamy.
Ostudzony kakaowy blat przekładamy połową masy serowej, układamy kilka całych truskawek. Przykrywamy jasnym biszkoptem, który pokrywamy pozostałą masą serową, również układamy kilka truskawek. Całość polewamy przygotowanym musem z galaretek i truskawek( lekko tężejącym)
Porady
Biszkopt można delikatnie nasączyć wodą z sokiem z cytryny
Komentarze