Szaszłyki z brukselką

0 (0 ocen)

  • 50 min

Brukselka swoim kształtem idealnie nadaję się na szaszłyki a dodatki mogą być przeróżne

  • 50 min

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu:
    na 20 szaszłyków
    brukselka - 20 dużych kulek
    szynka surowa - 20 plastrów
    pomidory świeże lub suszone z zalewy- 20 kawałów

    składnik podstawowy dodatkowy:
    kozi ser lub niebieski - 2 opakowania

    składniki robocze:
    sol, pieprz, 1 łyżeczka cukru, oliwa, 3 ząbki czosnku, bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Szaszłyki z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, głąb naciąć na krzyżyk, aby mogła się równomiernie ugotować. Przed ugotowaniem brukselkę zalać bardzo zimną wodą i pozostawić na godzinę. Następnie brukselkę gotować przez 5 minut w osolonej wodzie z łyżeczką cukru. Po ugotowaniu warzywo odcedzić i pozostawić do schłodzenia.
  • 2. Brukselkę przekroić na pół. Ser pokroić na 20 kawałków. Plastry szynki złożyć w kostkę. Szaszłyki nadziewać na wykałaczki tak aby rozpołowiona brukselka była po bokach a w środku szynka, ser i pomidor.
  • 3. Szaszłyki ułożyć w formie do pieczenia, lekko polać oliwą wymieszaną razem z rozgniecionym czosnkiem i posypać bułką tartą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

Porady

Jeżeli wolimy bardziej przypieczone szaszłyki, to radzę aby ser zawinąć by ser zawinąć w szynkę i taką właśnie "paczuszkę" nadziać na wykałaczkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować