Szarlotka z zielonym frugo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę wraz z proszkiem przesiej przez sitko. Dodaj cukier, masło i posiekaj nożem. Następnie dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Podziel na dwie części i jedną wyłóż na blachę 24 na 38 cm.
2.Masa : 2 szklanki soku zagotuj, a resztę rozmieszaj z proszkiem budyniowym. Gdy sok zacznie się gotować wlej do niego mieszankę z budyniem. Gotuj chwilę, aż do zagotowania i zgęstnienia masy stale mieszając
3.Jabłka obierz, pokrój w drobną kosteczkę. Zasyp cukrem kryształem, waniliowym i cynamonem. Odstaw na około 20 minut, aż jabłka puszczą sok.
4.Na ciasto kruche wyłóż lekko przestygniętą masę zieloną, jabłka i wyłóż resztę ciasta na wierzch. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze