Deserki z masą porzeczkową, winogronami i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Do słodkiego szczęścia potrzebne jest niewiele składników. Taki smakowity deser przygotujemy bez pieczenia, a efekt zachwyci nie jednego łasucha.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki masy porzeczkowej:
    1,5 szklanki zmiksowanych porzeczek (najlepiej przeciśniętych bez sito, bez pestek )
    3 łyżeczki żelatyny
    Mała kiść drobnych bezpestkowych winogron
    Cukier kryształ do smaku

    Składniki masy białej:
    1,5 szklanki serka homogenizowanego o smaku waniliowym
    3 łyżeczki żelatyny +1/4 szklanki wrzątku
    pół szklanki pokrojonych truskawek
    dodatkowo: olej do wysmarowania foremek
    10 dag herbatników maślanych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki

Deserki z masą porzeczkową, winogronami i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa porzeczkowa: winogrona umyj, obierz i osusz. Porzeczki przełóż do garnka, gotuj około 5 minut. Następnie wsyp cukier do smaku, wymieszaj i ostudź kilka minut. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia. Kiedy masa zacznie tężeć wyłóż ją do niewielkich najlepiej silikonowych foremek na babeczki (wtedy nie trzeba niczym smarować, ani wykładać) lub metalowych wyłożonych folią przezroczystą i wysmarowanych lekko olejem. Napełnij je do około 1/3 wysokości, a do środka powkładaj winogrona. Odstaw do stężenia.
  • 2. Masa biała: żelatynę rozpuść we wrzątku i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Serek zmiksuj dodając lekko przestygniętą żelatynę. Dołóż truskawki i wymieszaj. Tężejącą masę wyłóż na warstwę porzeczkową. Na wierzch wyłóż kawałki herbatników delikatnie dociskając je do masy. Schłodź w lodówce co najmniej przez godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Winogrona Truskawki Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować