Do słodkiego szczęścia potrzebne jest niewiele składników. Taki smakowity deser przygotujemy bez pieczenia, a efekt zachwyci nie jednego łasucha.
20 min
Dla 4 osób
Składniki:
1 szklanka=250 ml
Składniki masy porzeczkowej:
1,5 szklanki zmiksowanych porzeczek (najlepiej przeciśniętych bez sito, bez pestek )
3 łyżeczki żelatyny
Mała kiść drobnych bezpestkowych winogron
Cukier kryształ do smaku
Składniki masy białej:
1,5 szklanki serka homogenizowanego o smaku waniliowym
3 łyżeczki żelatyny +1/4 szklanki wrzątku
pół szklanki pokrojonych truskawek
dodatkowo: olej do wysmarowania foremek
10 dag herbatników maślanych
Deserki z masą porzeczkową, winogronami i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa porzeczkowa: winogrona umyj, obierz i osusz. Porzeczki przełóż do garnka, gotuj około 5 minut. Następnie wsyp cukier do smaku, wymieszaj i ostudź kilka minut. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia. Kiedy masa zacznie tężeć wyłóż ją do niewielkich najlepiej silikonowych foremek na babeczki (wtedy nie trzeba niczym smarować, ani wykładać) lub metalowych wyłożonych folią przezroczystą i wysmarowanych lekko olejem. Napełnij je do około 1/3 wysokości, a do środka powkładaj winogrona. Odstaw do stężenia.
2.Masa biała: żelatynę rozpuść we wrzątku i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Serek zmiksuj dodając lekko przestygniętą żelatynę. Dołóż truskawki i wymieszaj. Tężejącą masę wyłóż na warstwę porzeczkową. Na wierzch wyłóż kawałki herbatników delikatnie dociskając je do masy. Schłodź w lodówce co najmniej przez godzinę.
Komentarze