Szarlotka z makowym budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części – jedną nieco większą od drugiej. Zawinąć w folię i odstawić do schłodzenia na 2 godziny do lodówki lub na 40 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto (większą część) rozwałkować i przełożyć do formy (25/35 cm.). Podpiec 10 - 15 min. w temp. 180*C.
2.BUDYŃ MAKOWY:
Z odmierzonej ilości mleka odlać 1/3 szklanki, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać budyń i wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń. Dodać mak, wymieszać.
3.JABŁKA:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Rozprażyć w rondelku z cukrem i cukrem waniliowym. Budyń rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do jabłek zagotować do zgęstnienia.
4.PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA:
Masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód. Na warstwę jabłek wyłożyć gorący budyń i wyrównać łyżką. Na budyń zetrzeć drugą część zmrożonego ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 45 minut.
Komentarze