Szarlotka z makowym budyniem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

:-) Gorąco polecam (-:

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    1/2 kg mąki
    250 g margaryny
    100 g cukru pudru
    2 jajka
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    szczypta soli

    BUDYŃ MAKOWY:
    1 l mleka
    2 budynie śmietankowe
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 - 5 łyżek cukru
    2 - 3 łyżki maku

    JABŁKA:
    1 kg jabłek
    1 budyń waniliowy
    1 cukier waniliowy
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka z makowym budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części – jedną nieco większą od drugiej. Zawinąć w folię i odstawić do schłodzenia na 2 godziny do lodówki lub na 40 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto (większą część) rozwałkować i przełożyć do formy (25/35 cm.). Podpiec 10 - 15 min. w temp. 180*C.
  • 2. BUDYŃ MAKOWY:
    Z odmierzonej ilości mleka odlać 1/3 szklanki, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać budyń i wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń. Dodać mak, wymieszać.
  • 3. JABŁKA:
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Rozprażyć w rondelku z cukrem i cukrem waniliowym. Budyń rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do jabłek zagotować do zgęstnienia.
  • 4. PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA:
    Masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód. Na warstwę jabłek wyłożyć gorący budyń i wyrównać łyżką. Na budyń zetrzeć drugą część zmrożonego ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować