Szarlotka z kukurydzianym wierzchem (i nutą limonki)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Słodki wierzch z płatków kukurydzianych - z dodatkiem śmietany sprawił, że ciasto zyskało wyjątkowego charakteru. Całość jest niezwykle smaczna, puszysta i cudownie pachnąca.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 16 cm)
    Ciasto:
    50g margaryny
    130g cukru
    2 jajka
    50g mąki pszennej
    50g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    Dodatkowo:
    2 jabłka (średnie)
    sok z 1/3 limonki (można użyć cytryny)
    skórka z 1/3-1/2 limonki
    Wierzch:
    35g margaryny
    50g cukru
    3 łyżki gęstej śmietany (u mnie 18%)
    60g płatków kukurydzianych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Szarlotka z kukurydzianym wierzchem (i nutą limonki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1e916w4 1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę lub plasterki, a następnie wymieszać z sokiem i startą skórką limonki.
  • image-0l9qpny 2. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia.
  • image-13oithv 3. Margarynę utrzeć z cukrem i mieszając - stopniowo (na przemian) z jajkami i mieszanką mąk.
    (Powstała masa powinna być dość luźna i lepka.)
  • image-0jf50rg 4. Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia, a na jej wierzchu rozłożyć jabłka.
  • image-03quu04 5. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 stopniach.
  • image-1134lre 6. W międzyczasie przygotować masę kukurydzianą.
    (Najlepiej bezpośrednio przed użyciem.)
    Margarynę z cukrem i śmietaną - umieścić w niewielkim garnuszku i podgrzewać do momentu dokładnego połączenia się składników.
  • image-1nl805l 7. Masę wymieszać z płatkami kukurydzianymi i delikatnie przełożyć na podpieczone ciasto.
    Piec dodatkowe 15-25 minut.
    Szarlotkę najlepiej kroić po ostudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować