Słodki wierzch z płatków kukurydzianych - z dodatkiem śmietany sprawił, że ciasto zyskało wyjątkowego charakteru. Całość jest niezwykle smaczna, puszysta i cudownie pachnąca.
1 godz. 5 min
Składniki:
(Tortownica o średnicy 16 cm)
Ciasto:
50g margaryny
130g cukru
2 jajka
50g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Dodatkowo:
2 jabłka (średnie)
sok z 1/3 limonki (można użyć cytryny)
skórka z 1/3-1/2 limonki
Wierzch:
35g margaryny
50g cukru
3 łyżki gęstej śmietany (u mnie 18%)
60g płatków kukurydzianych
Szarlotka z kukurydzianym wierzchem (i nutą limonki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać i pokroić w kostkę lub plasterki, a następnie wymieszać z sokiem i startą skórką limonki.
2.Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia.
3.Margarynę utrzeć z cukrem i mieszając - stopniowo (na przemian) z jajkami i mieszanką mąk.
(Powstała masa powinna być dość luźna i lepka.)
4.Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia, a na jej wierzchu rozłożyć jabłka.
5.Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 stopniach.
6.W międzyczasie przygotować masę kukurydzianą.
(Najlepiej bezpośrednio przed użyciem.)
Margarynę z cukrem i śmietaną - umieścić w niewielkim garnuszku i podgrzewać do momentu dokładnego połączenia się składników.
7.Masę wymieszać z płatkami kukurydzianymi i delikatnie przełożyć na podpieczone ciasto.
Piec dodatkowe 15-25 minut.
Szarlotkę najlepiej kroić po ostudzeniu.
Komentarze