Szarlotka z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto w sam raz do kawki

Składniki:

  • Ciasto:
    3,5 szklanki mąki
    szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kostka margaryny
    2 jajka
    1 torebka cukru waniliowego

    Masa jabłkowa:
    2,5 kg jabłek
    6 łyżek cukru
    2 łyżeczki cynamonu
    1/4 szklanki kaszy manny

    Masa śmietanowa:
    0,5 l kremówki 30% lub 36%
    4 łyżeczki żelatyny spożywczej
    1/4 szklanki wody
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Szarlotka z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbijamy jajka i dodajemy posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta wkładamy do zamrażalnika a drugą rozkładamy na blaszce o wymiarach 36x24 wysmarowanej margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180C.
  • 2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku. Do jabłek dodajemy cukier , cynamon i kaszę mannę. Mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto.Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180C.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder , wlewamy ostudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy.. Masę śmietanową przekładamy do szprycy robimy kleksy na szarlotce i posypujemy cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Masa śmietanowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Szarlotka z bitą śmietaną i lodami

To może cię zainteresować