Szarlotka z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbijamy jajka i dodajemy posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta wkładamy do zamrażalnika a drugą rozkładamy na blaszce o wymiarach 36x24 wysmarowanej margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180C.
2.Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku. Do jabłek dodajemy cukier , cynamon i kaszę mannę. Mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto.Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180C.
3.Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder , wlewamy ostudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy.. Masę śmietanową przekładamy do szprycy robimy kleksy na szarlotce i posypujemy cynamonem.
Komentarze