Szarlotka z bakaliową glazurą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jej smak jest doskonały w każdym calu. Jest niebywale aromatyczna. Isłodka.

  • 30 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    kostka margaryny
    szklanka cukru
    jajko
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 -2 kg jabłek
    cukier waniliowy cynamon
    Wierzch:
    Szklanka pokrojonych orzechów włoskich
    Pół szklanki rodzynek
    Pół szklanki migdałów
    3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    5 łyżek miodu
    3 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z bakaliową glazurą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj margarynę, cukier, jajko,
    śmietanę i proszek. Zagniec ciasto. Schłodź w lodówce.
  • 2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Odciśnij z nadmiaru soku. Dodaj
    cukier waniliowy i cynamon.
  • 3. Ciasto wyjmij z lodówki z rozwałkuj. Połową ciasta wyłóż
    blaszkę o wymiarach 25 na 38cm, na to jabłka i resztę ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do
    temperatury 170 stopni. Piecz 30 minut.
  • 4. Masło i miód rozgrzej. Wsyp bakalie. Rozmieszaj. Masę wyłóż na
    ciasto i piecz jeszcze 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować