Tort z kolorową glazurą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*.
Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.
2.Kawę zaparzyć w przegotowanej wodzie, posłodzić i połową nasączyć spód biszkoptu.
3.krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami jogurt, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
4.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć.
5.krem dżemowy-Postąpić jak z kremem jagodowym. Wyłożyć do tortownicy.
6.Przykryć górą biszkoptu i schłodzić kilka godzin.
7.Zdjąć zabezpieczenia.
8.tynk-Zmiksować masło z pudrem i olejkiem. Posmarować cały tort i trochę jeszcze schłodzić.
9.kolorowe pasy-Białą czekoladę rozpuścić w 4 szklankach w gorącej wodzie.Wymieszać każdą ze odrobinką farby, jedną zostawić białą.
10.glazura-Wymieszać żelatynę z odrobiną wody i odstawić do napęcznienia. Wymieszać cukier z kakao i śmietanką. Wstawić na parę i mieszać do rozpuszczenia cukru. Na koniec zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę do rozpuszczenia. Chwilę mieszać do lekkiego przestygnięcia i polać tort. Kolorową czekoladą polać ''za nitką'' w różne strony.
11.dekoracja-kwiat-Polewę rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu.Przygotować parę kawałków papieru do pieczenia,rożek z papieru i parę rolek po foli spożywczej. Polewę przelać do rożka, odciąć końcówkę i w odstępach zrobić kleksy na papierze.Końcem łyżeczki troszkę porozciągać polewę, nadając formę płatka.Papier z płatkami układać na rolkach do zastygnięcia.
12.Resztą polewy, namalować okrąg ok.6 cm.kilka razy. Wokół układać odklejone płatki. Na nich niżej namalować następny okrąg i układać następne płatki. W środek zrobić większy kleks i powciskać perełki.
13.Dekoracje ułożyć na jeszcze nie zastygłej polewie.Na sam spód tortu ułożyć draże.
Komentarze