TORT Z KOLOROWĄ GLAZURĄ

4.5 (147 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Tort z kremem jagodowym i agrestowo-kiwi. Tort z glazurą w kolorowe pasy. Tort bardzo pyszny.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt:
    -7 jajek
    -200 g.cukru
    -130 g. mąki tortowej
    -130 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    -3/4 szklanki wody
    -3 łyżeczki cukru

    krem jagodowy:
    -650 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -200 g. jogurtu greckiego
    -150 ml. frużeliny jagodowej
    -25 g żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    krem agrestowo-kiwi:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -200 g. jogurtu greckiego
    -280 g. dżemu agrestowo-kiwi
    -25 g żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    tynk:
    -300 g. masła
    -300 g. cukru pudru
    -kilka kropli olejku pomarańczowego

    lustrzana glazura:
    -200 g. cukru
    -30 g. kakao
    -200 ml. śmietanki 30 %
    -2,5 łyżeczki żelatyny+odrobina zimnej wody
    kleksy:
    -100 g. białej czekolady
    -barwnik żółty,pomarańczowy i niebieski jadalne
    -4 x po 1 łyżce śmietanki 30 %

    dekoracja:
    -1 polewa czekoladowa biała- HELIO
    -perełki cukrowe
    -draże kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z kolorową glazurą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*.
    Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.
  • nasączenie 2. Kawę zaparzyć w przegotowanej wodzie, posłodzić i połową nasączyć spód biszkoptu.
  • krem 3. krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami jogurt, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
  • 2 blat 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć.
  • krem 5. krem dżemowy-Postąpić jak z kremem jagodowym. Wyłożyć do tortownicy.
  • 3 blat 6. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić kilka godzin.
  • po schłodzeniu 7. Zdjąć zabezpieczenia.
  • tynk 8. tynk-Zmiksować masło z pudrem i olejkiem. Posmarować cały tort i trochę jeszcze schłodzić.
  • farbowanie 9. kolorowe pasy-Białą czekoladę rozpuścić w 4 szklankach w gorącej wodzie.Wymieszać każdą ze odrobinką farby, jedną zostawić białą.
  • glazura 10. glazura-Wymieszać żelatynę z odrobiną wody i odstawić do napęcznienia. Wymieszać cukier z kakao i śmietanką. Wstawić na parę i mieszać do rozpuszczenia cukru. Na koniec zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę do rozpuszczenia. Chwilę mieszać do lekkiego przestygnięcia i polać tort. Kolorową czekoladą polać ''za nitką'' w różne strony.
  • płatki kwiatka 11. dekoracja-kwiat-Polewę rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu.Przygotować parę kawałków papieru do pieczenia,rożek z papieru i parę rolek po foli spożywczej. Polewę przelać do rożka, odciąć końcówkę i w odstępach zrobić kleksy na papierze.Końcem łyżeczki troszkę porozciągać polewę, nadając formę płatka.Papier z płatkami układać na rolkach do zastygnięcia.
  • formowanie kwiatka 12. Resztą polewy, namalować okrąg ok.6 cm.kilka razy. Wokół układać odklejone płatki. Na nich niżej namalować następny okrąg i układać następne płatki. W środek zrobić większy kleks i powciskać perełki.
  • dekorowanie 13. Dekoracje ułożyć na jeszcze nie zastygłej polewie.Na sam spód tortu ułożyć draże.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować