szarlotka z bakaliami i pianką

  • wyświetlono: 1006 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

jak dla mnie rewelacja, bogactwo doznań :) pachnące cynamonem jabłka z dodatkiem orzechów, rodzynek, żurawiny pod waniliową pianką z kakaowym wierzchem :)

capri
  • 80min

Składniki

ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
3 żółtka
250 gram masła
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
1,5 kg słodkich jabłek
3 łyżki kaszy manny
100 gram rodzynek
50 gram suszonej żurawiny
100 gram orzechów (mogą być włoskie, laskowe) lub migdałów (posiekanych)
cynamon
pianka:
6 białek
2 paczki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru ( razem 80 gram)
3/4 szklanki cukru
ponadto:
3 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao

Sposób przygotowania przepisu:

szarlotka z bakaliami i pianką

  • 1. Mąkę posiekać z masłem, dodać proszek, cukry, żółtka, zagnieść kruche ciasto. Podzielić je dwie części. 2/3 i 1/3. Do mniejszej części dodać kakao i dobrze zagnieść, by się równomiernie rozprowadziło, ciasto zwinąć w folię aluminiową i wsadzić do zamrażarki.
    Drugą część ciasta wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia formę o wymiarach 25x36 cm, nakłuć w paru miejscach widelcem, wsadzić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i podpiec około 10 minut.


    Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę, podprażyć, podlewając niewielką ilość wody (dałam 1/3 szklanki), smażyć do wyparowania soku, na 3 minuty przed końcem prażenia dodać bakalie i kasze mannę, wymieszać dokładnie, wyłączyć gaz, masę lekko schłodzić. Ja cukru nie dodawałam, gdyż miałam naprawdę słodkie jabłka, spróbujcie czy odpowiada Wam smak.

    Na podpieczony spód (może być lekko ciepły) wyłożyć ciepłą (lecz nie gorącą) masę jabłkową, wyrównać wierzch.


    Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier i proszek budyniowy, dokładnie zmiksować na wysokich obrotach. Piankę wyłożyć na jabłka, wyrównać. Na piankę zetrzeć ciasto kakaowe z zamrażarki.

    Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
KH_04-2013

Porady

Ciacho najlepiej się kroi kiedy jest już chłodne.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcijabłkabakalieciasto kruche

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka z różową pianką

Dodane przez: MałaMi

Szarlotka z różową pianką

Kolejny sprawdzony przepis z zeszytu...

Szarlotka z pianką kisielową i owocami

Dodane przez: Futka

Szarlotka z pianką kisielową i owocami

Dziś zapraszam na kruchą i delikatną...

image-018qsij

Dodane przez: viki2903

Szarlotka z pianką

Wersja szybka, prosta i bez pieczenia...

Szarlotka malinowa z pianką

Dodane przez: Agnieszka Rec

Szarlotka malinowa z pianką

Dzisiaj upiekłam proste, a jakże...

Szarlotka z pianką

Dodane przez: eva3075

SZARLOTKA Z PIANKĄ

Jest to pyszna szarlotka w ciekawym...

szarlotka z rózowa pianką

Dodane przez: capri

szarlotka z różową pianką

Pyszne ciacho z dużą ilością jabłek.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE